2016. április 29., péntek

Túrós gyümölcstorta

Pé Nagymamájának szülinapjára készült ez a szépséges és nagyon ízletes túrótorta.
A krém receptjét ildiKOKKI-tól hoztam, nekem nagyon bevált, máskor is fogomhasználni! :)


Hozzávalók:

Piskóta 22 cm-es tortaformához
Kiskukta receptje alapján 2 tojásból

Krém
200 g préselt túró
250 g mascarpone
3 dl hideg habtejszín
6 ek porcukor
1 citrom leve
1 tk vaníliaaroma
1 cs Zselatin fix

Tetejére
4 g étkezési zseletin por
4 ek víz
banán, eper, kivi

Elkészítés:
A piskótát a szokásos módon elkészítjük. Miután kihúlt 3 rétegre vágjuk.
A csümölcsöket megpucoljuk/megmossuk és vékonyan felkarikázzuk. A banánokat a citromlében megforgatjuk, hogy ne barnuljanak meg.
A túrót a mascarponéval alaposan kikeverjük, hozzádajuk a vaníliaaromát, cukrot, citromhéjat és a citromlevet is.  A habtejszínt 1 ek cukorral kemény habbá verjük és óvatosan a túróhoz forgatjuk, eztán adjuk hozzá a zselatinfixet és alaposan összeforgatjuk vele. A zseletinfix azonnal kifejti hatását és a krém érezhető tartást kap, azonnal be is tölthetjük a piskótalapok közé és a külsejét is bevonjuk vele.
A tetejét a gyümölcsökkel ízlésesen megdíszítjük.
A zseletinport és a vizet felforraljuk, majd egy ecset segítségével megkenjük a gyümölcsöket vele. Ezután mehet a hűtőbe fogyasztásig pihenni. Igzán látványos végeredményt kapunk és az ízére sem lesz panasz ezt garantálom ;)

2016. április 28., csütörtök

Medvehagyma tartósítás

Tavaly is próbálkoztam eltenni némi medvehagymát a fagyasztóba, de sajnos megbarnultak a levelek, valószínűleg nedvességet kaptak a műanyag dobozban, amibe tettem őket, így idén mást találtam ki. "Medvehagyma lekvárt" főztem :D


Hozzávalók:
- 2,5 csomag medvehagyma (megmosva lecsöpögtetve, felaprítva)
- 5 gerezd fokhagyma áttörve
- só, bors
- 3 dl napraforgó olaj
- 5 pirosarany méretű kifőzött üvegcse

Elkészítés:
A fokhagymákat az olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát is, sózzuk és borsozzuk. Addig rotyogtatjuk, míg egy kicsit össze nem esik a medvehagyma, de ne engedjük, hogy elveszítse a szép zöld színét. Még forrón leturmixoljuk, majd az üvegekbe kanalazzuk. A kupakot alaposan rátekerjük, végül fejreállítjuk és így hagyjuk kihűlni őket, utána visszafordítva mehetnek a polcra pihenni. Remélem jó sokáig el fog állni, kibontás után azért érdemes hűtőben tartani a maradékot ;) Alig várom, hogy kinyissam az elsőt szezonon kívül :D Remek ételízesítőnek levesekbe, húsokhoz, mártogatósokba, vagy amihez csak gondoljátok.

Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a medvehagyma könnyen összekeverhető a gyöngyvirág levelével. Kísértetiesen hasonlítanak egymásra, csak egy mód van rá, hogy megkülönböztessük őket mégpedig az, hogy a levelét megdörzsölve hagyma szagot kell éreznünk, ha nincs ilyen illat, akkor gyorsan dobjuk ki a levelet! Ugyanis a GYÖNGYVIRÁG LEVELÉNEK ELFOGYASZTÁSA SÚLYOSAN MÉRGEZŐ, HALÁLT IS OKOZHAT! Április végén- május elején nagyon figyeljünk oda mit szedünk az erdőben/kertben vagy mit veszünk a piacon/boltban!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...