2015. november 6., péntek

Vaníliapudingos körtetorta

Ezt a receptet Vanilinnél találtam, de úgy látom sokan kipróbálták már korábban is. Isteni lett a végeredmény, máskor is fog még készülni nálunk az tuti! Mindenkinek csak ajánlani tudom.



Hozzávalók: 26 cm-es tortaformához
Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1/2 tk sütőpor
- 3 ek cukor
- 1 kk vaníliaaroma
- 8 dkg hideg vaj
- 1 tojás
Töltelékhez:
- 5 nagyobb körte
- 5 dl viz
- 5 dkg cukor
- 1 citrom leve
- a cs. főzhető vaníliapuding
Habhoz:
- 3 tojás
- 9 dkg cukor
- 2 dl tejföl

Elkészítés:
A tésztához a száraz alapanyagokat összeöntjük és habverővel átkeverjük, majd hozzáadjuk a hideg felkockázott vajat és a tojást, mindezt kézzel alaposan összegyúrjuk. Nálam egy éjszakát pihent a hűtőben frissentartó fóliában.
 
A sütés napján elkészítjük a tölteléket, amihez a citromleves vizet és cukrot feltesszük főni.
A körtéket meghámozzuk és felkockázzuk. Beletesszük a forralásban levő citromleves vízbe, így néhány percig pároljuk, majd  kiszedjük. A lé kelleni fog, abban készítjük el a pudingot.
 
A tésztát egy  lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk. A kör pár centivel nagyobb legyen mint a tortaforma alja. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, az oldalát megvajazzuk. Behelyezzük a tésztát a tortaformába, 3 cm-es peremet hagyva az oldalán, és alaposan a sütőformába  nyomkodjuk.
 
A tésztát én egy 190 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütöttem, mert féltem, hogy eláztatná a körte. Előtte egy villával alaposan megszurkáltam. Mikor kicsit megbarnult kivettem.
 
A tésztát megszórjuk a leszűrt körtekockákkal.
 
A pudingport kevés vízben csomómentesre keverjük, majd a citromos lébe öntjük és állandóan keverve sűrűre főzzük. Ráöntjük a körtekockákra, elsimítjuk és 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 percet sütjük.
 
A habhoz a tojásokat kettéválasztjuk és a tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk. Hozzáadjuk a tojássárgákat is, végül mindet a tejföllel együtt összeforgatjuk.
 
A tortát kivesszük a sütőből, rákenjük a habot, rásimítjuk és visszadugjuk a sütőbe még 20-25 percre. A hab legyen aranybarna, de ne égessük meg. 

Teljesen kihűtjük, utána szeleteljük. Porcukorral díszíthetjük.

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...