2014. április 1., kedd

Hamburgerzsemle

Pé egyik este úgy döntött, hogy másnap hamburgert fogunk reggelzni, és mivel nem volt otthon semmilyen pékáru, így nekilátott, hogy készítsen hozzá zsömlét :) Én ehhez mindig Limara receptjét szoktam használni, nekünk nagyon bevált, így azt oda is adtam Pé- nek, had próbálkozzon vele, közben elláttam néhány instrukcióval, addig én tudtam folytatni a tavaszi nagytakarítást ;)
 
 
Hozzávalók:
- 2 dl langyos tej
- 2 ek cukor
- 1 kk só
- 40 g olaj
- 1 tojás
- 100 g tejföl
- 600 g liszt
- 1 tasak + 1 kk élesztőpor
 
Tetejére:
- 1 tojás
- szezámmag
 
Elkészítés:
A langyos tejbe elkeverjük a cukrot és ehhez adjuk hozzá az élesztőt és meleg helyen hagyjuk pihenni 10- 15 percig, míg ki nem akar futni a bögréből. Amíg az élesztő dolgozik előkészítjük a száraz hozzávalókat egy edényben, a folyékony hozzávalókat pedig kimérjük. Ha az élesztő felfutott hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz és így teszünk az olajjal és a tejföllel is. Egy dagasztógéppel addig dolgozzuk a tésztát, míg szépen el nem válik az edény falától és ruganyos nem lesz. Egy kilisztezett tálba tesszük és frissentartó fóliával meg egy konyharuhával is letakarjuk, így 45 percig kelesztjük egy meleg helyen. A tésztát 6 részre vágjuk - méretes zsömléket fogunk kapni, mi így zseretjük - és megformázzuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket és egy konyharuhával lefedve egy meleg helyen még 15 percig pihentetjük őket. Addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra, majd a bucik tetejét lekenjük a felvert tojásunk felével, így mehetnek a sütőbe, 20 perc után kivesszük őket és megkenjüka  maradék tojással és megszórjuk a szezámmaggal, így még 5 percig sütjük őket, míg csinosan meg nem barnulnak.

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...