2013. március 30., szombat

55. VKF - Répatorta

A VKF- et (Vigyázz, kész, főzz!), már az elejétől figyelem, bár eddig nem küldtem be receptet egyik fordulóra sem, de most hogy van blogom úgy gondoltam, hogy miért is ne, a húsvéti téma pedig pont kapóra jött. A feladványt Dublin felett az ég adta meg.
 
Holnap megyünk a hagyományos Húsvét vasárnapi, nagycsaládi összejövetelre, amire ezzel a finomsággal készültem.


 Hozzávalók:

Piskótához

3 tojás
25 dkg liszt
30 dkg cukor
2 cs bourbon vaníliás cukor
2 tk sütőpor
25 dkg reszelt alma (lecsöpögtetve)
25 dkg sárgarépa (lereszelve)
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg dió (darált)
2 dl olívaolaj
2 dl tej
fél kk. őrölt fahéj

Díszítéshez

200 g fehércsokoládé
2 ek olívaolaj
2 ek habtejszín
fehér marcipán (1 szamos marcipán tömb)
zöld, piros és sárga ételfesték
 dióbél

Elkészítés:

Az egész tojásokat és a cukrot addig keverem, míg szépen kifehéredik. A lisztet a sütőporral összeforgatom, majd átszitálom és apránként hozzáadom a tojásos masszához, végül jöhet a többi hozzávalót is. A tésztát sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük és 180 fokos előmelegített sütőben 60 percig, tűpróbáig sütjük. Kivesszük a formából és hagyjuk kihűlni.
 
A fehér marcipánmasszát a megfelelő arányban szétválasztjuk és folyékony ételfestékkel megszínezzük. A színes marcipánokból kis répákat formázunk, majd berakjuk őket a hűtőbe, mivel a kézmelegtől felpuhultak.
 
A krémhez a csokoládét apró darabokra törjük és az olajjal, tejszínnel alacsony lángon folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk. Mikor szép folyós a csoki, akkor a torta tetejére kenjük, majd ha már kicsit kihűlt, de még nem szilárd, akkor felhelyezzük a csokiréteg tetejére a kis répa és dióbél díszeket is.

 
 

2013. március 29., péntek

Sünlak

Említettem már Samu lakberendezési késztetését, mivel ami mozdítható, azt megmozdítja a kis lakterében, így amit lehet lerögzítünk. Node, kire ütött ez a gyerek? Nem meglepő módon mi sem vagyunk nála jobbak, folyton változtatjuk a kuckóját, így ő sem és mi sem unatkozunk :P, törekszünk a tökéletesre, mindig kitalálunk valami kis apró módosítani valót.
 
1. állapot: A ház még Samu érkezése előtt, majdnem készen

2. állapot: Samu háza még kerék nélkül
 
3. állapot: Samu háza fém futókerékkel
 
4. állapot: Samu háza műanyag futókoronggal
 
Eme csodás ötcsillagos sünlakást Tesóm kézügyességének köszönhetjük (aki amúgy mérnök és nem asztalos, szimplán multitalent), Pé tervei alapján kivitelezve, Samu igényeire szabva, a lakásunk adottságaihoz igazítva.
 
Nem meglepő módon nekünk nagyon tetszik, sőt annak a tenyésztőnek is bejött, akitől Samut vettük, így lettünk az első magyarnyelvű süntartási kiskönyvben mintapélda :D
 
A könyv megrendelhető itt.
Sok hasznos tanács és tapasztalat van összegyűjtve ebben a kis útmutatóban, mindenkinek csak ajánlani tudom, akinek van, vagy majd csak lesz sünije :)
 


2013. március 28., csütörtök

Kerék kérdés

Samunak - még mielőtt hazahoztuk volna - beszereztünk egy csinos, piros, fém futókereket:

fém futókerék, 28 cm átmérőjű
Mivel 4 hónapos kor alatt nem ajánlott a kerekezés, így nemrég kapta meg, nehezen érzett rá az ízére, majd beleszerelmesedett, de 1 hét után rá kellett jönnünk, hogy több szempontból sem volt jó választás:
1. tekerésnél nyekereg, ahogy a fém a fémhez ér (ezt Pé megoldotta zsugorcsővel)
2. nehéz kivenni a kereket a vázból (ez utóbbi nálunk a házban fel lett csavarozva), de még nehezebb kiszedni a sünlakból
3. nem könnyű takarítani a felületét a sok kis lyuk miatt

Ezért hirtelen felindulásból (Pé volt a felbújtó) beszereztünk egy "UFO" névre hallgató futókorongot:
műanyag futókorong
Nem tudom Samu mit szól a cseréhez, (már ebben is teker lelkesen) de én imádom az újat:
1. a műanyag nem nyekereg
2. könnyen ki lehet venni az állványból és a sünlakból is
4. hiper egyszerű takarítani

Ha már itt tartunk lehetett volna egy harmadik variáció is:

fa futókerék
Ezt tuti nem próbáljuk ki:
1. fa, így nehézkes a tisztántartása
2. nagy és nehéz
3. nem lehet leszerelni az állványról

Mind a három típus beszerezhető itt.

2013. március 27., szerda

Mézes mustáros csirkecomb

Egyik kedvenc hétvégi ebédünk receptje következik, amit pikk- pakk össze lehet dobni.
 
Hozzávalók: (2 személyre)
2 csirkecomb
4 szem krumpli
3 szál sárgarépa
3 fej vöröshagyma
bors
3 ek mustár
2 ek akácméz
1 ek chilis méz
rozmaring
zsiradék (olaj vagy margarin, esetleg zsír)
2 dl húsleves alaplé
 
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk. A tepsit kikenjük zsiradékkal és ebbe halmozzuk a krumplit, répát meg a hagymadarabokat; megszórjuk sóval, borssal és rozmaringgal, majd felöltjük a húslevessel. A mézet és a mustárt egy kis sóval, borssal összekeverjük, majd jó alaposan belehempergetjük a combokat , hogy a bőrük alá is jusson belőle, végül a zöldségágyra fektetjük őket. Az egészet lefedjük alufóliával, majd 250 fokos sütőben 45 percig sütjük, ekkor levesszük a fóliát és bekapcsolva a hőlégkeverést, majd még 200 fokon 10- 15 percig sütjük, attól függően mennyire ropogósan szeretjük a bőrét. Nem kell megijedni a mézben lévő cukor hamar karamellizálódik, így a bőre szép sötétbarna (már-már fekete) színt fog kapni. A husi szaftos és omlós lesz, a zöldségek pedig szépen megpuhulnak. Fincsi.

A legjobb az egészben, hogy bármilyen fűszerezéssel, bármilyen zöldésgkörettel működik!

2013. március 26., kedd

Pirózás

Pé a Lidl- ben vett még pár hónapja egy pirográfot:


Samunak pedig elég sok kelléke van, amihez Pé szerzett fa borosdobozokat is, hogy könnyebb legyen a tárolás, így hát gondoltam egyet és kidekoráltam ezzel a kis készséggel az oldalukat. Nekem nagyon tetszik a végeredmény, biztosan fogom még használni :D
 
Sablon innen.
Minta innen.

2013. március 25., hétfő

Mákosguba

 
Ez a recept egyik kedves volt kollégámtól származik, kicsit emlékeztet az angolok kenyérpudingjára, így kap egy új dimenzót a hagyomsányos mákosguba, mi nagyon szeretjük.
 
Hozzávalók:
10 db kifli
4 tojás
4- 5 evőkanál cukor
8 dl tej
2 dl habtejszín
1 cs. bourbon vaníliás cukor
5 dkg vaj
15-20 dkg porcukros darált mák
méz

Elékszítés:
Vágjuk fel a kifliket újjnyi vastag karikákra. A tojást a cukorral ki kell keverni, majd hozzáadni a felolvasztott vajat, ekkor jöhet bele a vaníliás cukor, végül mehet bele a tej és a tejszín is. Ebbe a keverékbe kell egyesével belemártogatni a kiflikarikákat. Egy kivajazott jénai tálbaba helyezünk egy réteg kiflit és megszórni a mák és cukor keverékével, így rétegezzük, míg el nem fogy minden,  a tetejét meghintjük mákkal és egy kis mézet is csurgathatunk rá, ízlés szerint.  Kb.180 fokos előmelegített sütőben 30- 40 percet sütjük.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...