2013. augusztus 12., hétfő

Házis sajt egyszerűen

Ezt a receptet Pé taláta Kifli és levendula blogján, ami olyan egyszerű, hogy amint beszereztünk mindent, ami kell hozzá, már neki is láttunk az elkészítésének. Nem kell tejoltó, nem kell hőfokot mérni, se semmi ilyesmi, tényleg pofon egyszerű! 
 
Ekkora mennyiségnél ez kétemberes meló, de leglábbis erős férfikezet igénylő feladat a kevergetés miatt ;)


Hozzávalók: (1 kg sajthoz)
- 2 l valódi tej (minden kezeléstől mentesen, ahogy a bociból kijön)
- 1 kg túró (bolti előre csomagolt is tökéletes)
- 2 kk só
- 2,5 kk szódabikarbóna
- 1 kis marék friss bazsalikom
- frissen őrölt szemes bors
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy marék dióbél
- 120 g teavaj


Elkészítés:
Készítsük elő az összes hozzávalót, ugyanis gyorsan kell majd dolgoznunk: aprítsuk fel a bazsalikomot, törjük át a fokhagymát, picit daraboljuk fel a diót, őröljük meg a borsot. Legyenek kéznél azok az edények is amibe rakni fogjuk a kész sajtot a kihűlés idejére. 
 
Először is a túrót belemorzsoljuk a tejbe, utána alacsony lángon addig melegítjük míg el nem kezd forrni, ilyenkor a túró már kezd nyúlóssá válni és összeállni. Ekkor szűrjük le egy szitán és egy tálban fogjuk fel a tejet. A leszűrt masszához keverjük hozzá a vajat, szódabikarbónát és a sót, állandó kevergetés mellett alacsony lángon és pontosan 5 percig forraljuk, míg nagyjából egynemű, sűrű folyadékot nem kapunk. Ez kőkemény fizikai munka ám ;) Vegyük ketté a keveréket és ízlés szerint ízesítsük. Nálunk kétféle készült: az egyikbe dióbél és bazsalikom került, a másikba fokhagyma és bors. Gyorsan dolgozzunk, mert ekkor már kezd szilárdulni! Öntsük a formákba a keverékeket, majd szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, végül tegyük hűtőbe. Így több hétig is eláll. A formából kiborítva már az elkészítés után 2 órával fogyasztható, de jót tesz neki néhány nap érés.
 
Tapasztalat: A formákat érdemes frissen tartó fóliával kibélelni, vagy kivajazni, esetleg szilikonos formával dolgozni, mert nem kevés erőfeszítésünkbe került mire kiimátkoztuk a sajtokat a tálakból, úgy hogy egyben is maradtak :P A második forralásnál érdemes vastag talpú edényt használni, mert könnyen odakap az alja! Különben remek recept, natúran is biztosan nagyon finom, majd azt is kipróbáljuk :) A maradék tejet nálunk Anyukámék kutyái kapták (mert nagyon savanyú túró ízű lett), de pl. palacsintatésztához fel lehetne használni, viszont olyan ötletet is olvastam az eredeti recept kommentjei között, hogy volt, aki túrógombócot csinált belőle.

5 megjegyzés:

  1. meü, hol a vaj mennyisège? (csomádtejnèl a tejen kìvül a túró ès a vaj is megoldhatò)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. KEdves Pé, igazada van, javítottam a hiányzó adatot ;)

      Törlés
  2. Készítettünk második adagot is, itt is két ízesítés született:
    1. rozmaringos, fokhagymgranulátumos
    2. borsos, aszalt paradicsomos
    Mind nagyon fincsi lett :D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...