2013. április 8., hétfő

Mákos kürtöskalács

Pé már nyaggatott egy ideje érte, hogy mikor csinálok neki újra kürtöskalácsot, ehhez lelkesen feláldozta magát és záros határidőn belül el is fogyasztott némi söröcskét, hogy nekem legyen elég dobozom az elkészítéshez :D

Kreatív háziasszony kert és parázs nélkül így süti:

Eredeti recept Házias konyhánál.
Hozzávalók: (6 db)

Tésztához:
- 12 dkg lágy margarin
- 1 egész tojás + 1 tojás sárgája
- ~3 dl langyos tej (amennyit a tészta felvesz)
- 60 dkg liszt
- 2 ek cukor
- 1 ek vaníliaaroma
- 1 csipet só
- 1 csomag + 1 kk porélesztő

Kéreghez:
- 5 dkg cukor
- 10 dkg darált mák (nekem most ez volt itthon, de lehet fahéjjal, dióval, vaníliás cukorral vagy mandulával is helyettesíteni...)
- 1 tojás fehérje

Összeállításhoz:
- 6 db sörösdoboz
- alufólia
- kevés olaj

Elkészítés:
A langyos tejben az élesztőt 1 ek cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóból tésztát dagasztunk, utána meleg helyen 45 percig hagyjuk kelni. Kelés után, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és fél cm vastag téglalapot nyújtunk belőle, amit hosszában 12 db 2 cm széles csíkra felvágunk. A sörösdobozokat bevonjuk alufóliával, majd megkenjük olajjal. Eztán feltekerjük rá a tésztát úgy, hogy a csíkok kicsit fedjék egymást, darabonként 2 tésztacsík jut. Ekkor néhányszor meghengergetjük a deszkán, hogy biztosan összeragadjanak a rétegek. A mákot cukorral ledaráljuk és egy nagyobb tányérba tesszük. A tésztát megkenjük az éppen csak felvert tojásfehérjével, majd belehempergetjük a  cukros mákba. Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral és erre állítjuk a kalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket és hőlégkeveréssel 10- 15 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Mikor kész kicsit állni hagyjuk és mikor már nem éget a doboz széle ügyesen lefejtjük róla a tésztát, ami  jó esetben szépen egyben marad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...